luni, 31 octombrie 2011

Prajitura Rigo Jancsi


Exista prajitura perfecta? Da, exista! Dupa umila mea parere Rigo Jancsi este prajitura perfecta. Alune de padure, ciocolata, blat pufos... Isi poate dori cineva mai mult de atat?
Am admirat-o din umbra multa vreme, i-am privit cu gura cascata miile de poze facute de gospodine pricepute, o visam uneori si-mi imaginam gustul ei, insa mi-a trebuit mult pana sa prind curaj si sa o reproduc in bucatarioara mea. 
Prima data am facut cunostinta cu minunatia asta de prajitura, face to face daca pot spune asa, anul trecut, cand am avut placerea si onoarea sa o cunosc personal si pe Andi Tudor (Dimineti insorite), o bucatareasa priceputa tare, din ale carei maini ies numai minunatii. Nu ma credeti? Vizitati blogul ei, Dimineti insorite, si-mi veti da dreptate.
Inainte de a trece la altele, va avertizez ca prajitura asta da dependenta! :)

Ingrediente: 
**Blatul:
- 7 oua
- 120g faina
- 70g cacao
- 75ml lapte
- o lingurita praf de copt (nu un plic)
- 250g zahar
- 50g alune de padure macinate (hazelnuts)
- 1 plic de zahar vanilinat

**Crema:
- 1l frisca
- 500g ciocolata de care va place

**Glazura:
- 150g ciocolata
- 2 linguri zahar pudra
- 100g unt
- o fiola esenta de rom

Albusurile le-am batut spuma tare. Galbenusurile le-am mixat bine cu zaharul pana au crescut in volum si s-au transformat in spuma fina, apoi le-am incorporat in spuma de albus cu ajutorul unui tel si cu miscari usoare, de jos in sus.


Am adaugat faina amestecata cu praful de copt, cacao, laptele si alunele macinate si am obtinut un aluat omogen, de consistenta unei creme aerate si batoase.



Am turnat aluatul intr-o tava cu peretii inalti, pe fundul careia am pus in prealabil hartie de copt.



In cuptorul incins dinainte, am bagat tava astfel pregatita si am lasa-to, la foc potrivit si pe raftul din mijloc, pana a trecut testul scobitorii. A crescut frumos si nu a facut nazuri.



Blatul l-am lasat sa se raceasca in tava pana a doua zi. De ce asa mult? Zic imediat.
Ciocolata si 200ml frisca lichida le-am pus la incalzit pe baie de aburi. Am lasat doar pana s-a topit ciocolata. Nu are voie sa fiarba!


Compozitia obtinuta am turnat-o peste restul de frisca, am amestecat bine si apoi am bagat totul la frigider. Pentru ca era tarziu, am lasat frisca ciocolatoasa in frigider peste noapte, dar nu este necesar sa fie lasata atat de mult. Doua - trei ore sunt suficiente.
A doua zi am batut ciocolatoasa cu mixerul pana s-a intarit. Nu trebuie batut-a prea mult pentru ca se branzeste. Crema se va mai intari la frigider dupa asamblarea brajiturii.
Blatul l-am taiat in doua, am intins toata crema (in strat gros) si am pus deasupra ei cealalta bucata de blat.


Am topit pe foc mic ingredientele pentru glazura si am turnat glazura pe prajitura. Ca sa fie totul ca la carte, am lasat prajitura in frigider pana a doua zi.
Bucati frumos taiate obtinem daca taiem prajitura cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa fierbinte.




Buna rau!
Prajitura asta a surclasat toate prajiturile preferate de mine si este pe locul I.
S-aveti pofta!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana