vineri, 9 septembrie 2011

Gogosi cu sunca si cascaval


Datorita soacrei mele am invatat sa fac gogosi simple, delicioase, pufoase si geniale :) Am povestit despre ele mai pe larg si cu poze multe, aici: http://cristina-cristinasworld.blogspot.com/2010/11/gogosi-delicioase-si-pufoase-de-post.html. Chiar daca la origine sunt de post, asta nu m-a impiedicat sa le "imbunatatesc" intr-o zi cu niscaiva sunculita si o lecuta de cascaval. Alaturi de o cana de iaurt gros, au constituit un mic-dejun satios si gustos. Merg "imbunatatite" si cu alte chestii, deci numai imaginatie sa ai.
Din cantitatile de mai jos au rezultat 10 gogosi mari.
Ingrediente:
- 500g faina(cantitatea este aproximativa deoarece e posibil sa mai fie nevoie de 3-4 linguri faina in plus)
- 200 ml apa calda
- 12g drojdie proaspata (o jumatate de cubulet)
- 1 lingura zahar
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura margarina
- sunca presata feliata
- cascaval feliat
- ulei pentru prajit

Modul de lucru in imagini il puteti vedea la reteta Gogosi delicioase si pufoase de post. Aici voi copia doar textul, pentru a nu incepe reteta de fata de la jumatate.

Intr-un castron incapator punem faina si formam in mijlocul ei o adancitura. In adancitura faramitam drojdia si o amestecam cu zaharul si cu 50ml apa calda (nu fierbinte!). Lasam maiaua sa creasca 10 minute.
Dupa ce maiaua a facut bule si timpul alocat cresterii a trecut, cu ajutorul unei furculite incorporam in maia faina, turnand din cand in cand si apa calda ramasa.
Cand coca incepe sa se formeze, adaugam sarea si margarina.
Framantam bine cu mana si incorporam toata faina din castron. Coca trebuie sa se dezlipeasca singura de pe maini si de pe peretii castronului, de aceea, daca mai credem de cuvinta si coca e prea moale, mai putem adauga cate un pic de faina pana obtinem rezultatul dorit. Acoperim castronul cu un servet curat si lasam coca la crescut 20 minute in loc caldut si fara curenti de aer rece. Nu se lasa mai mult la crescut, pentru ca aluatul se acreste - asa zice soacra mea si eu nu indraznesc sa zic altfel :)
Este momentul sa punem uleiul la incins intr-o tigaie adanca si incapatoare. Este foarte important ca uleiul sa fie bine incins inainte de a ne apuca de prajit gogosile. Focul se pastreaza moderat.
Ungem o tava cu ulei si ne ungem si palmele tot cu ulei. Rupem din aluat bucati de marimea unui ou mare si le dam forma de bile. Le punem toate pe tava unsa.
Fiecare bila o intindem intr-o foaie nu foarte subtire. Pe jumatate din ea asezam o felie de sunca presata si o felie de cascaval. Acoperim totul cu cealalta jumatate de foaie si unim bine marginile pentru a nu pierde incarcatura pretioasa.


Gogosile le prajim in uleiul incins, avand grija sa le intoarcem si pe partea cealalta. Sunt gata cand au o culoare aurie.



Cand sunt gata le scoatem pe servetele de hartie pentru ca surplusul de ulei sa fie absorbit.
Se servesc fierbinti.
Sunt moi, pufoase, gustoase si geniale :)




Pofta buna!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana