marți, 29 martie 2011

Placinta simpla cu branza


Citesc cu mare interes si admiratie blogul Aphextwinz's Blog. Sunt fascinata de usurinta cu care autoarea blogului imbina si experimenteaza tot felul de retete. Mai niciodata nu da canditatea ingredientelor folosite, insa nu e deloc greu sa deduci cam cat iti trebuie din fiecare. O admir pentru ingeniozitate si pentru creativitate. Si mai admir ceva: bogatia de retete. Tot timpul face ceva bun, mereu altceva. Se vede ca-i place sa faca de mancare si sa-si resfete mesenii cu bucate alese. Pentru ea meniul fiecarei zile nu este o corvoada ci o provocare in care se implica cu drag. In afara de retete, tot de la ea am aflat cateva trucuri si secrete culinare, precum si recomandari vizavi de produsele alimentare pe care ea le cumpara. Nu se sfieste niciodata sa spuna daca i-a placut sau nu un produs, un blog, o revista, o reteta, un restaurant.
Si daca pentru cineva conteaza recomdarile mele, recomand sa vizitati acest blog. N-o sa va para rau :)
Acum sa trec la reteta de azi si sa spun doua vorbe despre ea. Inspiratia vine de aici: http://aphextwinz.wordpress.com/2011/01/11/placinta-salajeana
Este o placinta simpla simpla, dar buna buna. Ingrediente:
- un pachet foi de placinta - recomand Bella
- 1kg telemea - eu am folosit vreo trei feluri de branzeturi ce le aveam prin frigider: telemea de vaca, branza de burduf si telemea de oaie
- 500g iaurt
- 6 oua
- condimente - eu am folosit marar si menta uscata
Foile de placinta le-am lasat la decongelat.
Am incins cuptorul.
Branza am faramat-o bine intr-un bol si apoi am amestecat-o cu trei oua si am condimentat-o cu marar si menta uscata.


 Foile de placinta le-am impartit in cinci. Deci fiecare sul de placinta contine 5 foi, insa se pot pune si mai putine. Compozitia de branza am impartit-o in mod egal in 5.


Am format sulurile de placinta si le-am asezat intr-o tava unsa cu ulei.
In bolul in care a fost compozitia de branza, am amestecat celelalte trei oua cu iaurtul si am turnat totul peste sulurile din tava.


Tava am bagat-o la cuptor si am lasat-o la foc potrivit, pe raftul de sus, pana ce a prins la suprafata o culoare aurie apetisanta.



Mergea lasata si mai mult, insa ne grabeam si atunci a iesit asa, mai nebronzata. De buna a fost buna tare, iar combinatia de condimente s-a dovedit a fi inspirata :)




La placinte inainte!
Pofta buna!

vineri, 25 martie 2011

Cornulete fragede (cu untura) a la Lia


Sambata. Pofta de dulce. Pofta de ceva anume, de ceva ce n-ai mai mancat de foarte multa vreme. Cornulete cu rahat!!!!!
Fara sa exagerez, au trecut mai bine de 10 ani de cand nu am mai facut/mancat cornulete fragede, din aluat cu untura, umplute cu rahat colorat si aromat si apoi tavalite pana la refuz in praf moale, dulce si lipicios de zahar pudra. De ce? De una, de alta, de mai multe. Motive se gasesc :) Motivul principal insa a fost pierderea retetei al carei rezultat mi-a lasat o amintire atat de faina si vie.
Nicodata nu mi-a trecut prin cap sa caut reteta pe internet. Nu as putea spune de ce, ca doar lumea asta virtuala geme de retete, care mai de care mai apetisanta si mai atragatoare. Ce m-a facut sa caut acum reteta? Pofta nebuna care ajunsese de necontrolat :)
Din miile de variante si poze, am ales doua care mi s-au parut mie ca ar avea sorti de izbanda si care erau din surse sigure, deci nu riscam vreo nereusita. Una dintre variante este cea postata de Lia, pe blogul ei - Povesti culinare si se poate vizualiza AICI. Cealata varianta am "pescuit-o" de pe forumul eLady si se poate vizualiza AICI. Cea de-a doua varianta o voi prezenta mai pe larg intr-o alta postare.
Amandoua au fost prestate cap - coada, in aceeasi zi, de sora mea, Raluca. Vrea sa invete sa faca prajituri, asa ca eu profit la maxim de dorinta ei si o pun la treaba :) Mainile ei le veti vedea in pozele acestor doua retete. Aportul meu de data asta este numai acela de cautator de retete, cumparator de ingrediente, pofticios de serviciu si supravegetor vigilent :)



Inainte de toate vreau sa o citez pe Lia cu privire la un aspect important: "Reteta asta necesita untura, pentru ca nici untul nici margarina nu-i dau aceeasi fragezime si nici acelasi gust. Sa nu-mi spuneti ca nu ati taiat porcul, pentru ca nici eu nu tai porc. Dar untura gasiti la orice carmangerie care se respecta.Trasa in folie sau pusa in galetuta."
Din ingredientele de mai jos au rezultat 60 de cornulete de vreo 6-7 cm:
- 200 g untura moale dar nu lichida 
- 550 g faina
- 2 pliculete praf de copt
- un galbenus
- 3-4 linguri smantana grasa
- sare cat iei in trei degete
- coaja rasa de la o lamaie
- putina apa (numai daca este nevoie)
- 150g rahat taiat bastonase
- 200 g zahar pudra

Incingem cuptorul.
Toate ingredientele, in afara de rahat, apa si de zahar pudra, le-a amestecat intr-un bol mare si apoi a framantat aluatul pana nu s-a mai lipit de maini. In cazul in care aluatul nu se leaga, se poate aduga putina apa, insa in cazul nostru nu a fost nevoie.



Smantana si praful de copt vor fuziona si vor forma agentul de crestere.
Aluatul rezultat se lucreaza foarte usor pentru ca nu este lipicios si Raluca nu a intampinat nici o dificultate in manevrearea lui, chiar daca este incepatoare.
A rupt bucati de aluat si le-a intins intr-o forma rotunjita, pe o hartie de copt presarata cu faina. Cu un cutit a taiat aluatul intins, in triunghiuri alungite.


La baza fiecarui triunghi a asezat cate o bucatica de rahat si apoi a rasucit aluatul catre varf, formand astfel cornulete...


... pe care le-a asezat frumos intr-o tava captusita cu hartie de copt.



Tava astfel pregatita a fost bagata la cuptor, pe raftul cel mai de sus, la foc mediu spre mare, unde a fot lasata la caldura aproximativ 30 minute. Nu trebuie lasate la bronzat foarte mult, ci numai pana cand prind o culoare aurie la colturi.
Cand au fost gata, asa fierbinti cum erau, au fost tavalite prin zahar pudra.


N-am cuvinte sa elogiez cornuletele astea asa cum ar merita. Pur si simplu se topesc in gura! Si pentru ca eu nu am cuvinte, iaca niste poze "graitoare":



Si cu asta , am terminat prima lectie din capitolul " Raluca face prajituri" :) Cred ca voi inaugura o noua rubrica pe blog - Raluca invata sa gateasca  si o voi pune pe surioara mea cat mai des la treaba, ca uite ce frumuseti iesi din mainile ei :)
Buna treaba surioara!

joi, 17 martie 2011

Foietaj aperitiv


Golirea frigiderului si a congelatorului pentru o spalare ce devenise necesara, a scos la iveala un pachet de aluat de foietaj Bella, ceva salam, un  rest de cascaval, un sfert de praz, o jumatate de ardei gras verde si un ou. Ce sa fac cu ele? De aruncat nu poate fi vorba. Am dat bani pe ele si sunt in termen de valabilitate :) Separat, fiecare, nu arata interes. Dar adunate si impreunate? N-are ce sa iasa rau. Ideea a venit, ingredientele erau pe masa, nu mi-a mai ramas decat sa le asez pe toate frumos in tava si sa incing cuptorul.
Recapitulare ingrediente pentru cine n-a inteles despre ce e vorba:
- un pachet aluat foietaj - recomand Bella
- salam sau sunca
- cascaval
- praz
- ardei gras
- 2 linguri bulion imbunatatit, dupa gust, cu ceva condimente (piper macinat, cimbru, chili, ...)
- un ou
- niscaiva seminte pentru decor  - eu am folosit seminte de in si de susan
N-am canditati exacte pentru ca nu am cantarit nimic, insa asta nu e un impediment. Sunt de parere ca in anumite ocazii trebuie sa ai incredere in instincte si sa dai frau liber imaginatiei, mai ales cand este vorba doar de o alaturare de ingrediente ce nu necesita un tratament special sau respectarea unor canditati. De asemenea, se poate jongla cu umplutura in sensul ca poti pune ce ai tu in frigiderul tau, nu te lua dupa frigiderul meu :)
La treaba acum!
Aluatul de foietaj se lasa la dezghetat, insa numai pana cand se poate lucra cu el. Daca se lasa prea mult, devine greu de manevrat, lipicios si se rupe repede. In nici un caz nu decongela aluatul in cuptorul cu microunde! Mai bine scoate-l din congelator seara si lasa-l in frigider pana a doua zi.
Intinde foaia de aluat cu grija si unge-o cu bulion imbunatatit pe toata suprafata, insa cu zgarcenie. Pe jumatate din suprafata aseaza in straturi felii de salam, felii de ardei gras, praz, cascaval ras.


Aducem partea libera de aluat peste umplutura si punem plicul in tava captusita cu hartie de copt. Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita si il taiem in forma dorita, fara a despartii aluatul in bucatele individuale.


Ungem aluatul cu ou batut si presaram semintele.


Tava o bagam la cuptor, la foc moderat, pe raftul de sus, pentru 30-40 minute.




Se serveste calda sau rece, langa o bere :) Sau nu :)
E buna si a doua zi? DA!
E buna si a treia zi? Nu stiu, ca s-a terminat :)
Se face repede, e buna si ieftina. Ce altceva cauti la o reteta?
Pofta buna!

duminică, 6 martie 2011

Budinca de cartofi cu praz


Ce faci de mancare cand nu prea ai chef si totusi trebuie? Ceva rapid, fara prea multe fite, gustos si satios. Ingredientele sunt banale si mai mult ca sigur deja le ai in casa, deci nu este nevoie de cumparaturi speciale si nici de pregatiri prea multe. Vase multe nu murdaresti, mancarea e gata repede si uite asa scapi si pe ziua de azi :)
Ingrediente :
- 1kg cartofi fierti in coaja
- un fir de praz mare si gros, sau doua mai potrivite - cum gasesti la piata
- 300g kaizer sau orice alta afumatura
- 500g smantana
- 4 oua
- 5 linguri ulei
- sare, piper, si orice altceva crezi ca mai merge

Cartofii fierti ii cureti de coaja si ii lasi sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, ii tai felii grosute si ii asezi intr-un singur strat intr-o tava cu peretii inalti.
E momentul sa incingi cuptorul. 
Prazul si kaizerul le tai marunt si le calesti in ulei cateva minute. Acest amestec il torni uniform peste cartofi.



  Intr-un bol bati bine ouale si le amesteci cu smantana, apoi torni totul peste praz.





Bagi tava la cuptor, pe raftul de sus, la foc moderat si o lasi acolo pana se formeaza o crusta aurie (cam 40-45 minute). 
Servesti mancarea calda sau rece, cum preferi. Oricum e buna :)
Pofta buna!





Update 10.01.2019 - am adaugat poze noi.