vineri, 18 februarie 2011

Prajitura Mihaela


Reteta aceste prajituri o am de la sora mea, Mihaela. Este atat de usor de facut de n-o sa-ti vina sa crezi :) Daca esti fan nuca de cocos, iti recomand prajitura asta. Sigur va deveni preferata ta :) Ingredientele? Simple si putine, asa cum imi place mie. Rezultatul? Un blat pufos si umed, nuca de cocos din abundenta si un gust minunat. Ei, gata cu elogiile! Pregateste un bol incapator, un tel, incinge cuptorul si tapeteaza o tava (25X35) cu hartie de copt.
Ai nevoie de:
**Blat:
- 2 oua
- 1 plic praf de copt stins cu o lingurita de otet
- 200g zahar
- 250ml apa
- faina cat cuprinde
- o sticluta esenta de vanilie
**Glazura:
- 150g nuca de cocos
- 100g zahar
- 250g margarina pentru prajituri


In bol vei amesteca bine ouale, zaharul, praful de copt stins cu otet, esenta si apa. Faina va fi adaugata lingura cu lingura, amestecand bine de fiecare data pentru a impiedica formarea de cocoloase. Adaugi faina pana ce coca capata consistenta unei smantani groase dar fluide.


Torni compozitia in tava captusita cu hartie de copt...


... si bagi totul in cuptor, la foc moderat spre mare, pe raftul de sus, pana cand prajitura capata o crusta aurie (aproximativ 35-40 min).


Intre timp pregatesti glazura. Intr-o craticioara topesti la foc mic margarina si zaharul, apoi amesteci si nuca de cocos. Lasi un minut pe foc, apoi dai craticioara de-o parte. Cand blatul a facut crusta, scoti tava din cuptor si torni deasupra glazura de nuca de cocos. Nivelezi bine, apoi bagi tava iar in cuptor, tot pe raftul de sus, pana cand glazura devine aurie pe margini si se intareste un pic (aproximativ 20 min). 



Poza cu prajitura cand e gata nu am, dar te prinzi tu cand e ok s-o scoti din cuptor :)
Gata!
A fost greu? :)
Prajitura se pastreaza foarte bine cateva zile daca este acoperita cu folie si este tinuta in frigider. Insa iti garantez ca nu vei avea ocazia sa experimentezi cate zile se pastreaza la frigider, deoarece se va "evapora" rapid :)
Cateva poze cu Prajitura Mihaela in rol principal:



marți, 8 februarie 2011

Ciorba de pleurotus cu ciolan afumat


Zama buna si bogata, alungatoare de frig si plictiseala, ciorba asta e perfecta atat la pranz cat si la cina. Ingredientele putine si modul simplist de executie ar trebui sa te indemne sa o faci in viitorul apropiat. Si pentru ca lingurarii ne anunta ca e timpul sa mai lasam palavrageala si sa trecem la fapte, iaca si ingredientele pentru o oala de 6 litri:
- 1kg ciuperci pleurotus
- 1 morcov mare
- 1 ciolan afumat
- 6 linguri ulei
- 4 oua
- 2 cani de lapte
- piper macinat
- sare

Spala bine ciolanul si curata-l de par, daca este nevoie, chiar parleste-l si apoi iar spala-l. Pune-l la fiert in apa rece, la foc potrivit si aduna spuma ori de cate ori este nevoie. Lasa ciolanul la fiert pana ce carnea se desprinde de pe oase. 
Intre timp, taie ciupercile in felii.
Morcovul spala-l bine si da-l pe razuitoarea cu ochiuri mici. Trebuie sa fie tocat fin.
Dupa ce carnea e fiarta bine (la mine a durat vreo doua ore), scoate ciolanul pe un fund de lemn sau pe o tava rezistenta la caldura. Adauga in zeama din oala ciupercile si lasa-le sa fiarba molcom vreo 15-20 minute.
Intr-o tigaie caleste in ulei morcovul tocat fin, avand grija sa nu se arda, pana ce se inmoaie. Cand e gata, toarna totul peste ciuperci. Asezoneaza cu sare si piper macinat.
Curata carnea de pe oase, tai-o bucati potrivite si pune-o inapoi in oala. Mai lasa sa fiarba 5 minute, apoi opreste focul.
Intr-un bol bate bine cu un tel ouale, apoi adauga si laptele. Peste compozitia asta toarna in fir subtire zeama fierbinte din oala, pana ce ajunge la temperatura ciorbei. Toarna apoi totul inapoi in oala.
Gata!
Simplu, nu?
Este foarte buna fierbinte, mai ales cu un ardei piscacios.
Pofta buna!





miercuri, 2 februarie 2011

Kotosoupa


Urmatoarea reteta am preluat-o de pe site-ul elady.ro si ne-a placut foarte mult. Fiind ceva nou si nemaincercat de mine pana acum, am privit cu reticenta aceasta reteta, insa mi-am zis ca incercarea moarte n-are si am mai zis ca n-o fi foc daca fac supa asta de pui un pic mai altfel, ca doar grecii sunt renumiti pentru mancarurile lor si or fi stiind ei de ce fac supa asta asa si nu altfel. Mi-a placut, prin urmare o trec in lista "de refacut pe viitor".

Ingrediente:
- 1kg carne de pui  cu os (spate, aripi, piept)
- 1 morcov mijlociu
- 1 ceapa
- 1 telina mica
- 1 pastirnac nu prea mare
- jumatate de cana cu orez
- piper negru proaspat macinat
- sare
- patrunjel proaspat

Pentru avgolemono (asa se numeste compozitia cu care dregem supa asta) :
- 2 oua
- zeama de la o lamaie

Am pus carnea de pui la fiert in apa rece cu sare (la 2 litri de apa - o ligurita de sare) si am adunat spuma ce se forma, ori de cate ori a fost nevoie. Am curatat legumele de coaja, le-am spalat si le-am pus la fiert peste carne, dupa ce nu s-a mai format spuma. Atentie! Legumele se fierb intregi !
Cand carnea a fiert, am adaugat orezul si am mai lasat oala pe foc aproximativ 15 minute, pana cand orezul s-a facut si el. In acel moment am tras oala de pe foc si am scos din oala toate legumele si carnea cu os. Am curatat carnea de pe oase si am pus-o inapoi in oala, taiata in bucati potrivite.
Intr-un castron am batut ouale si le-am amestecat cu zeama de lamaie. Pentru a aduce compozitia asta la temperatura supei, evitand astfel "zdrentele", am turnat peste ea cateva polonice cu supa de pui. Am amestecat bine si am turnat totul in oala de supa. Am pus oala inapoi pe foc mic si am lasat vreo 5 minute, cat sa se imprietenesca toate. Atentie! Dupa ce ai adaugat in supa ouale cu zeama de lamaie, nu lasa supa sa fiarba pentru ca oul tinde sa se adune si in loc de o supa laptoasa, vei avea o supa cu aspect de "taiat".
Daca mai este nevoie, potriviti gustul cu sare.
Serveste supa fierbinte, presarata cu patrunjel verde tocat fin si asezonata cu piper proaspat macinat (pentru cine prefera).
Pofta buna!