miercuri, 5 ianuarie 2011

Turta dulce



Draga mea, stiu ca reteta asta trebuia publicata inainte de Craciun, insa am ales sa o public acum deoarece eu sunt Ion Anapoda :)
Adevarul este altul de fapt. Reteta asta am facut-o prima data anul trecut, adica in 2009. Rezultatul a fost peste masura de bun si in plus s-a pastrat foarte bine, frageda si aromata, doua saptamani. Atata m-am cacait sa scriu reteta pe blog, pana am ratacit-o :( Aveam poze, dar nu mai aveam reteta. Anul acesta chiar ma gandeam ca nu voi mai face turta dulce, cand am dat din intamplare peste reteta ratacita :) Iti dai seama ca in ajun de sarbatori, cand le ai pe toate pe cap, nu-i arde nimanui sa scrie pe blog. Asa ca am amanat publicarea retetei pana dupa Craciun. Am pus reteta in geanta, sa nu mai uit de ea, insa... am uitat unde am pus-o :) Si uite asa am ajuns in 5 ianuarie 2011, cand am dat de reteta in geanta si atunci am hotarat sa o scriu repede pe blog, pana nu se mai intampla ceva :)

Ingrediente:
- aproximativ 850 g faina
- 2 linguri miere
- 2 oua
- 200g zahar
- 200 ml ulei
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu otet sai zeama de lamaie
- 1 lingurita praf de scortisoara
- 1/2 lingurita praf de cuisoare
- un varfa de cutit praf de enibahar
- 200 ml lapte

Intr-un bol amestecam 500g faina cu toate celelalte ingrediente, pana cand compozitia e omogena si fara cocoloase. Mai adaugam faina, putin cate putin pana cand compozitia se transforma intr-o coca de consistenta plastilinei, buna de intins si modelat.


Se lasa la rece cam o jumatate de ora, sa se odihneasca, apoi se rup bucati din ea si intindem foi groase de 4-5 milimetri (stai fara grija, creste la copt destul de mult, ajungand la o grosime de 2 centimetri, ceea ce e mai mult decat perfect), din care decupam forme diferite cu ajutorul formelor speciale pentru fursecuri. Plansa de lucru si sucitorul nu este nevoie sa fie unse cu ulei si nici infainate.




Din imaginile de mai sus sper ca se observa cat de subtire am intins foaia.
Formele decupate le-am asezat intr-o tava captusita cu hartie de copt si apoi le-am copt in cuptorul infierbantat in prealabil, pe raftul de sus, la foc moderat spre mare, aproximativ 15 minute, pana cand au crescut si au trecut testul apasarii cu degetul :) Cand le apesi, nu trebuie sa fie moi, ci ferme. Atentie, caci se pot arde usor!



Din imaginea de mai sus, se observa cat de mult au crescut si cum trebuie sa arate.
Dupa ce s-au copt si s-au racit, am chemat "ajutatorii" si am dat liber la distractie :) Anul acesta am cumparat creioane pentru decor de la Dr. Oetker.



Asta-i toata "recolta" de turta dulce si cei doi "ajutatori" :)


Cateva din modele :)

Anul trecut am folosit pentru decor ciocolata topita, alba si neagra, bucatele de jeleuri si fulgi colorati. Procesul a fost mai anevoios, deoarece am pictat cu pensula turta dulce si trebuia sa tot incalzesc ciocolata, dar distractia tot mare a fost :) Cateva poze de data trecuta:









Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana