▼
miercuri, 21 aprilie 2010
Varza calita
Varza calita este o mancare delicioasa, usor de facut si care te salveaza intr-un moment "ce fac azi de mancare?" :)
Ingredientul principal in aceasta reteta este varza. Ea poate fi murata sau proaspata. Daca folositi varza murata si este prea sarata, lasati-o la desarat in apa rece, o noapte. Apoi o folositi tocata marunt la mancarica. Daca folositi varza proaspata, dupa ce ati taiat-o fideluta, framantati-o cu o lingura de sare pe planseta de lucru, apoi o lasati la scurs, apoi o folositi la mancarica.
Pentru reteta prezentata eu am folosit varza proaspata.
Ingrediente:
- o varza proaspata de 1.5 - 2kg
- 100g ulei
- 350g afumatura taiata marunt (carnati, ciolan, coaste cu carnita, salam cu sunca in cazul meu, etc.)
- 2 cepe mijlocii
- 5 rosii mari
- un pahar bulion subtire
- sare si piper macinat dupa gust
- marar proaspat sau uscat
Varza am pregatit-o cum am explicat mai sus. Chiar daca la inceput pare multa varza, veti vedea ca ea scade mult la gatit si dintr-o cratita plina ochi ramaneti la final cu jumatate de cratita :)
Intr-o cratita mai inalta, punem uleiul la incins si calim in el cepele taiate maruntel. Peste ele adaugam carnita si calim cateva minute.
Rosiile le taiem cubulete si le adaugam si pe ele in cratita. Lasam sa dea doua clocote, apoi adaugam varza scursa de zeama. Amestecam un pic, apoi acoperim cratita cu un capac si dam focul mai mic. Lasam pe foc pana ce varza se inmoaie si zeama scade doar cat sa acopere fundul cratiteti de un deget, avand grija sa amestecam mereu ca sa nu se prinda de fund. Varza, chiar daca e stoarsa, tot isi va lasa zeama in cratita. Daca ati nimerit insa o varza seaca, aveti grija sa mai adaugati atunci cand este nevoie cate un pic de apa. Nu prea multa insa, ca sa nu va iasa o ciorbita mai groasa :)
Cand varza e moale si zeama a scazut, adaugam bulionul, amestecam bine, potrivim de sare si piper si bagam cratita la cuptor (foc mediu, raftul din mijloc) pana se formeaza deasupra un strat bronzat usor (aproximativ 20-30 min). Asta nu inseaman ars :)
Se serveste ca atare sau cu smantana, insa neaparat cu ardei iute si presarata cu marar :)
Pofta buna!
sâmbătă, 17 aprilie 2010
Foi de placinta de post
Iata o reteta de placinta de post delicioasa. Trebuie sa recunosc ca nu mi-a inspirat incredere prima data cand am citit-o, insa rezultatul a fost spectaculos de bun :)
Ingrediente pentru foile de placinta:
- 14 linguri ulei
- 10 linguri apa
- 21 linguri faina
- un varf cutit sare
Intr-un castron amestecam 14 linguri cu faina, 10 linguri apa, 7 linguri ulei si un varf de cutit de sare. Vom obtine un aluat potrivit de tare.
Intr-un alt castron amestecam foarte bine 7 linguri ulei cu 7 linguri faina, pana obtinem un fel de crema.
Din aluat intindem o foaie pe care o acoperim cu crema din ulei si faina.
Rulam aluatul si il lasam sa se odihneasca timp de 30 minute.
Dupa expirarea acestui timp, impartim aluatul in doua si intindem doua foi.
Observati cum aluatul banal si obisnuit se transforma intr-un aluat de foietaj in toata regula :) , cu foite subtilere si transparente.
Pentru a umple foile, am pregatit doua umpluturi (de post bineinteles ): mere cu zahar si scortisoara
... si tofu cu stafide si dulceata de capsuni.
Ungem foile cu umplutura dorita, le rulam si le bagam la caldura cuptorului incins dinainte, pe raftul de sus, la foc mediu, pana se bronzeaza frumusel.
Pudram cu zahar pudra si servim. Este delicioasa atat calda cat si rece. Un desert perfect pentru o zi de post :)
Acest aluat poate fi folosit si la alte preparate de post: cornulete, saratele...
Reteta am gasit-o in revista Practic in bucatarie.
joi, 15 aprilie 2010
Ficatei in foietaj
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- un paghet aluat de foietaj congelat, de 1kg
- 500g ficatei de pasare
- 350 g ciuperci mai micute (puteti folosi si conservate)
- 3 oua
- 2 cepe mari
- 300g cascaval feliat
- sare si piper macinat dupa gust
- 4 linguri ulei
Lasam aluatul de foietaj sa se dezghete la temperatura camerei.
Ficateii se spala bine de sange in apa rece.
Ceapa taiata marunt se caleste in ulei. Adaugam ficateii si ii calim si pe ei. Cand si-au schimbat culoarea si sunt aproape facuti, iar zeama formata a scazut, adaugam si ciupercutele taiare bucati. Lasam pe foc potrivit inca 15 min, avand grija sa amestecam din cand in cand.
Intr-un castronel batem bine ouale ca pentru omleta. Le turnam apoi peste ficatei si ciuperci. Amestecam bine si mai lasam pe foc mic pana ce oul se coaguleaza tot. Oprim focul si condimentam cu sare si piper macinat, dupa gust. Lasam la racit.
Incingem cuptorul.
Tava o acoperim cu hartie de copt.
Intindem aluatul de foietaj. De obicei sunt doua foi de aluat in pachet, insa am gasit si cu o singura foaie. Depinde de la ce firma cumparati. De data aceasta am avut doua foi, deci au iesit doua placintute. Pe aluat intindem felii de cascaval, peste care punem compozitia de ficatei. Impaturim, punem in tava si bagam la cuptor, la foc mediu, pe raftul de sus, pana prinde o culoare frumoasa, aurie.
Neaparat sa lucrati cu compozitia racita pe aluat pentru ca altfel veti pati cum am patit si eu o data, aluatul se inmoaie prea tare si se rupe.
Este foarte bun, atat cald cat si rece acest preparat. Il servim cu un sos mai picant, cu salata, simplu, la micul dejun, la cina... :)
joi, 8 aprilie 2010
Ciorba falsa de burta
Ingrediente:
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 500g ciuperci cu palarie mare (de preferat pleurotus)
- 2 jumatati gogosar rosu murat
- jumatate capatana de usturoi
- 250g smantana
- 1 galbenus
- sare si piper
- ulei
Reteta aceasta va sfatuiesc sa o faceti cu ciuperciu Pleurotus, deoarece iese mai aspectuasa si mai buna, ciupercile pleurotus taiate fasii pe lung avand aspectul si consistenta burtii de vita folosita in adevarata ciorba de burta. Eu am facut reteta cu ciuperci normale o data si cu ciuperci pleurotus alta data. Amandoua au gust bun, insa trebuie sa recunosc ca cea cu pleurotus a fost mai buna:) Prima poza prezinta ciorbita cu ciuperci pleurotus, iar celelalte doua prezinta ciorbita cu ciupercute normale. Povestea fiind zisa, sa lasam vorba si sa trecem la treaba :)
Ceapa se toaca marunt si morcovul se da pe razuitoarea mica. Se calesc in putin ulei in oala in care urmeaza sa facem ciorba, apoi adaugam apa (2l). Lasam un pic sa fiarba, apoi adaugam ciupercile taiate in feliute subtiri si lungi.
Ciupercile fierb relativ repede, asa ca nu aveti mult de asteptat (max 20 min). Se adauga si gogosarul taiat fasii. Eu nu am avut gogosar si am pus un castravate murat taiat finut. A iesit la fel de bun, insa gogosarul ajuta mult si la partea artistica(prezentare in farfurie). La ciorbica cu pleurotus am folosit gogosar murat si uite ce bine arata :)
Asezonati cu sare si piper proaspat macinat dupa gust.
Smantana se amesteca cu galbenusul intr-un castron mai mare. Oprim focul la ciorba dupa ce au fiert bine toate si cu ajutorul unui polonic turnam zeama din oala peste smantana. Amestecam mereu. Turnam zeama pana ce compozitia din castron ajunge la temperatura celei din oala, apoi turnam totul in oala. Chestia asta ajuta ca smantana sa nu se branzeasca in zeama fierbinte si ciorba sa aiba un aspect comercial. Eu am adaugat in smantana si usturoiul pisat, insa nu este obligatoriu. Usturoiul transformat in mujdei poate fi servit langa ciorbica.
Pofta buna!
marți, 6 aprilie 2010
Drob din maruntaie de pui si ciuperci
Hristos a inviat!
In a treia zi de Paste va prezint cu mult drag o reteta de drob. Acest fel de mancare se face traditional din maruntaie de miel insa eu nu suport ideea de a omora un bland si nevinovat mielusel numai pentru ca asa e datina. Nu condamn pe nimeni si nici nu zic ca nu-mi place carnea de miel, insa ... Sper sa intelegeti ce vreau sa zic :)
Deci, pentru minunatia noastra de drob avem nevoie de :
- 1kg ficat de pui
- 1kg pipote si inimi de pui
- 2 legaturi ceapa verde
- 1 legatura usturoi verde
- 1 legatura de patrunjel (mai groasa)
- 5 oua fierte
- 3 oua crude
- condimente pentru drob (am cumparat un pliculet de la supermarket)
- 300 g ciuperci din conserva
- 2 linguri de mustar
- 2 foi de dafin
- ulei pentru uns vasul
- 1 lingura pesmet pentru tapetat vasul
Maruntaiele de pui se pun la foc in apa rece impreuna cu foile de dafin. Se spumuieste de cate ori este nevoie. Conserva de ciuperci se scurge bine de zeama. 5 oua le fierbem tari si le curatam de coaja.
Ceapa verde, usturoiul verde si patrunjelul se spala bine si apoi se taie marunt.
Dupa ce maruntaiele au fiert, se scurg de apa si se dau prin masina de tocat impreuna cu ciupercile. Intr-un vas incapator amestecam tocatura de maruntaie si de ciuperci si verdeata taiata marunt. Adaugam doua oua crude si amestecul de condimente speciale pentru drob.
Incingem cuptorul.
Un vas rezistent la foc se unge bine cu ulei si se tapeteaza cu pesmet. Punem o treime de compozitie in tava si nivelam, apoi asezam simetric cele cinci oua fierte. Acoperim ouale cu restul de compozitie si nivelam supratata. Bagam vasul la caldura cuptorului, pe raftul de sus, si il lasam acolo, la foc potrivit, pana capata o crusta bronzata (aproximativ 40 min).
Intr-un castronel batem bine cu o furculita un ou si doua linguri de mustar. Turnam acest amestec peste drob si mai lasam la cuptor 10-15 minute pana ce prinde o culoare aurie.
Servim alaturi de telemea, cas, mustar si ridichii.
Pofta buna!