▼
miercuri, 24 februarie 2010
Pizza tip clatita
Daca nu ai timp sau chef sa faci coca pentru pizza, cum mi se intampla mie uneori, dar ai comanda ferma pentru pizza la cina, iti ofer o reteta simpla care cu siguranta te va salva.
Pentru 4 blaturi de pizza cu diametrul de 20cm am folosit:
- 5 oua
- 200ml lapte rece
- 1 ardei gras verde
- 100g masline negre
- 100g ciuperci din conserva
- 250g sunca presata
- faina cat cuprinde pentru a forma un aluat ca o smantana ( o idee mai gros decat aluatul de clatite de clatite)
- ulei pentru uns tava ( o lingura pentru fiecare pizza)
- cascaval ras pe razuitoarea cu ochiuri mari
Intr-un castron incapator batem bine ouale intregi (adica albusuri+ galbenusuri nu albusuri+galbenusuri+coaja :) ). Adaugam laptele rece si amestecam bine.
Este momentul sa adaugam faina pana ce aluatul capata consistenta smantanii (trebuie sa fie mai un pic mai gros decat aluatul de clatite). Recomand folosirea telului pentru a evita formarea de cocoloase. Daca din greseala ati pus prea multa faina, adaugati un pic de lapte.
Sunca presata, ardeiul gras, ciupercutele si maslinele le taiem maruntel si le adaugam in coca.
Pe un foc mediu spre mic punem o tigaie la incins. Cand tigaia este fierbinte, punem uleiul si miscam tigaia in toate sensurile pentru a o unge bine. Cu ajutorul unui polonic turnam din compozitie pana cand acoperim bine fundul tigaii.
Punem un capac deasupra si lasam 2 - 3 minute, sau pana cand suprafata clatitei se incheaga si isi schimba culoarea.
Cu ajutorul unei spatule intoarcem pizza- clatita si pe partea cealalta ...
... unde va sta cateva minute cat sa prinda culoare. O scoatem pe o tavita si o acoperim cu cascaval ras. Cascavalul se va topi frumos din cauza fierbintelii si va forma o pelicula apetisanta :)
Se serveste ca atare sau cu adaos de ketchup.
Blatul iese pufos si gustos. Poate fi un mic- dejun sau o cina minunata si usor de preparat.
Probabil ati observat ca nu am adaugat sare, piper sau alte mirodenii. Mie imi place preparatul asta asa. Sunca presata, legumele si cascavalul fiind suficiente pentru un gust minunat. Asta insa nu este ceva batut in cuie pentru altcineva :)
Va urez pofta buna si va astept cu impresii!
marți, 23 februarie 2010
Crostini a la Ramona Badescu
Urmatoarea reteta a fost facuta de Ramona Badescu la emisiunea " Cireasa de pe tort" de la Prima TV. Niciodata nu m-as fi gandit la asocierea asta de ingrediente, insa rezultatul este neasteptat de bun :)
Din urmatoarele cantitati mi-au iesit 18 crostini:
- o bagheta lunga si proaspata
- 2 carnati proaspeti ( cruzi !) cca 300g
- un tub branza topita cu smantana (150g)
- 2 linguri ulei de masline
Bageta o taiem feliute piezis, groase de 2 cm.
Incingem cuptorul.
Intr-un castron golim carnatii de continut. Carnea rezultata o amestecam cu branza topita. Eu nu am adaugat nici un fel de condiment si nici sare la amestec pentru ca mi s-a parut destul de condimentat, insa voi simtiti-va liberi sa adaugati orice credeti ca lipseste. Dupa gust :)
Ungem tava cu ulei de masline.
Cu ajutorul unei lingurite punem un strat generos de compozitie pe fiecare feliuta de bagheta.
Asezam feliutele in tava...
... si le bagam la cuptor, pe raftul cel mai de sus pentru aproximativ 15 minute, sau pana ce compozitia prinde o culoare frumoasa si painea se bronzeaza frumos.
Se servesc fierbinti.
Sunt deliciosi acesti crostini si sunt foarte usor de facut:) Vom repeta exeperienta cat de curand :)
Pofta buna!
vineri, 19 februarie 2010
Salata de ton cu porumb si castraveti murati
Titlul dezvaluie de la inceput aproape toate ingredientele :)
Ingrediente:
- 2 cutii ton in suc propriu (bucati sau maruntit)
- 2 castraveti murati
- 1 conserva mica de boabe de porumb
- 2 galbenusuri (unul crud si unul fiert)
- 100ml ulei
- sare si piper macinat
Tonul se scurge bine de zeama, la fel si boabele de porumb.
Castravetii murati se taie cubulete mici si se storc bine in pumn de zeama.
Din galbenusuri si ulei facem o maioneza groasa. Este prima data cand fac maioneza dintr-un galbenus fiert si unul crud. Pana acum faceam doar din galbenusuri crude cu un pic de mustar. In varianta asta insa trebuie sa recunosc ca imi place mai tare :) De asemenea este prima data cand fac maioneza cu ajutorul unei furculite in locul lingurii de lemn :) Maioneza a iesit perfecta ! :)
Intr-un bol amestecam totul si potrivim de sare si piper. Si gata! Usor, nu? :)
Eu i-am dat fata "comerciala" cu ajutorul unei forme de inimioara pentru turta dulce, un pic umezita cu apa. Am asezat forma pe farfurie si in interiorul ei am indesat bine compozitia cu ton. Apoi am ridicat usor forma, compozitia capatand astfel forma de inimioara.
Se poate servi ca atare sau intinsa pe painica neagra.
Pofta buna!
luni, 15 februarie 2010
De ziua inimioarelor rosii...
Ziua de ieri nu ar fi insemnat nimic acum cativa ani, cand sarbatoarea asta imprumutata de la americani inca nu era la moda. Nu stiu daca a fost intentionat sau intamplator dar pentru mine ziua de ieri a fost una minunata. Mi-am dat seama ca nu am uitat sa iubesc si ca viata e mult mai frumoasa cand te trezesti bine :)
Am plasat copilul la mama si ne-am dus la film. Ne-am tinut de mana si ne-am sarutat. Mi-ar face placere sa cred ca ziua de ieri va fi un inceput nou si frumos pentru mine, pentru noi.
24 februarie are insa o cu totul si cu totul alta semnificatie. Este ziua in care ne-am cunoscut, este ziua pe care o consideram a noastra, este ziua de Dragobete (sarbatoare romaneasca!), este ziua sarbatorita de noi cu mare fala, este ziua cu amintiri placute, este ziua cu sentimente frumoase, este ziua in care am vizitat al noualea cer si ziua in care inima mea a inceput sa cante. Iubesc ziua asta!
Cititi mai multe despre Dragobete aici:
Dragobete - Wikipedia
Obiceiuri de Dragobete
Dragobete.ro - Iubeste romaneste!
Si pentru ca totul sa fie si mai frumos, am primit o gramada de premii de la Cami. Multumesc frumos pentru ele si daca sunteti curiosi sa le si numarati/vedeti, mergeti AICI (http://cami-lecker-wittmacher.blogspot.com/2010/02/premii-adunate.html) .
Dragobete - Wikipedia
Obiceiuri de Dragobete
Dragobete.ro - Iubeste romaneste!
Si pentru ca totul sa fie si mai frumos, am primit o gramada de premii de la Cami. Multumesc frumos pentru ele si daca sunteti curiosi sa le si numarati/vedeti, mergeti AICI (http://cami-lecker-wittmacher.blogspot.com/2010/02/premii-adunate.html) .
sâmbătă, 13 februarie 2010
Ciorba acra de legume, cu perisoare
Ingrediente:
- legume de sezon sau congelate(eu am folosit o jumatate de punga de amestec chinezesc si o mana zdravana de miez de dovlecei ramas de la dovlecei umpluti cu ton)
- trei patru rosii decojite si taiate marunt+ 4-5 linguri de pasta de tomate subtire(eu am folosit o conserva de 400g rosii cubulete in sos tomat)
- 400g carne macinata amestec
- un varf de cutit de sare de lamaie(cine are bors de casa- bravo lui!)
- sare
- piper proaspat macinat
- un ou
- leustean verde
Sa purcedem acus la treaba ca am lenevit destul.
Intr-o oala punem apa cat sa o umplem 3/4 si o punem la foc moderat. Se adauga legumele taiate frumusel(sa dea bine in farfurie), un pic de ulei si se lasa pe foc pana sunt aproape fierte.
Carnea tocata se amesteca bine cu rosiile decojite si tocate si cu pasta subtire de tomate (las la alegerea gospodinelor daca sa aduge sau nu un pumn /doi de orez ales si spalat, eu nu am pus din motive de Monti- dar zau daca i-am simtit lipsa). Se amesteca bine si cu oul, sare si piper dupa gustul fiecaruia.
Cand legumele sunt fierte (dar mai trebuie lasate olecuta), ne udam bine mainile si formam bilute din carne pe care le adaugam in oala. Aici imi permit sa intervin cu trei sfaturi:
1. nu faceti bilutele mari- nu da bine in farfurie si riscati sa se desfaca in ciorba
2. mainile trebuie udate permanent pentru a nu lasa compozitia sa se lipeasca de ele
3. Insist cu focul- trebuie sa fie moderat nu mare si nici deabea sa palpaie. Apa trebuie sa fiarba cand adaugam perisoarele.
Cand s-au ridicat toate la suprafata, se da focul micut si se acopera oala cu un capac. Timpul de fierbere este conditionat de marimea perisoarelor.
Daca va place mai rosie zama, adaugati pasta de rosii dupa ce s-a fiert carnea. Eu nu am adaugat. Imi place cum iese asa.
La sfarsit, dupa ce opriti focul, dizolvati sarea de lamaie in putina apa si adaugati in ciorba pana e acra dupa gustul vostru. Daca folositi bors, trebuie sa il fierbeti si il adaugati fierbinte in ciorba- tot dupa gust.
Leusteanul innobileaza mancarea asta, facand-o de neuitat.
Se serveste fierbinte cu sau fara smantana dar neaparat cu un ardei iute.
Pofta buna!