miercuri, 25 martie 2009

Pizza rapida "8 minute la tigaie" (de post)



Zilele trecute am gasit pe blogul Laurei Adamache o reteta de pizza rapida ce se coace in tigaie in fix 8 minute. De la inceput mi-a parut o reteta simpla si m-am hotarat sa o prestez aseara. Am adaptat un pic reteta , insa a iesit neasteptat de buna. Blatul perfct!
Multumesc Laura pentru ca ne-ai destainuit secretul acestui fel de pizza!

Reteta Laurei o puteti citi AICI, unde veti putea saliva in voie la cateva poze cu pizza ei minunata.
Dar sa trecem la treaba. Pentru 4 pizza cu diametrul de 22 cm aveti nevoie de:
450 gr faina
225 ml apa calduta
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita sare
2 linguri ulei
1 lingurita zahar
Amestecam drojdia cu zaharul si frecam un pic pana se lichefiaza. Turnam peste ea 50 ml apa fierbinte ( nu fiarta) si o lingurita de faina; amestecam si lasam maiaua la crescut aproximativ 10 minute. Intr-un pahar amestecam restul de apa fierbinte cu sarea si cu uleiul. Faina o punem intr-un castron mai inalt si facem in mijlocul ei o adancitura, in care turnam maiaua crescuta. Cu ajutorul unei furculite amestecam incet incorporand cate putina faina de pe marginea adanciturii. Periodic turnam cate putin din apa sarata cu ulei. Continuam asa pana am incorporat toate ingredientele. Tin sa precizez, pentru ca mi se pare important: Am folosit exact canditatile date si nu am avut nevoie de alte adaugiri de faina sau lichid. Coca a iesit perfecta, moale, elastica si nelipicioasa.
Am incalzit un pic cuptorul (vreo 10 minute cu usa deschisa), am oprit focul si am bagat acolo castronul cu coca, la crescut, pentru o ora.
Laura ne sfatuieste sa lucram cu coca pe un fund de lemn (nu de silicon sau blat de marmura) "pentru ca in contact cu lemnul glutinele confera aluatului elasticitate". De asemeanea, blaturile de pizza trebuie intinse cu MANA nu cu sucitorul. " Stiu ca ma repet dar nu folositi in nici un caz facaletul pentru intinsul foii. Preferati o pizza mai neregulata ca forma decat o pizza perfect rotunda dar fara gust care isi pierde elasticitatea in momentul in care se raceste" mai spune ea si ii dau dreptate. Sa va arat cum am lucrat eu:






Nu am avut un plan de lucru prea mare din lemn, insa m-am descurcat :)
Dupa ce coca a crescut frumos, o scoatem din castron si, pe un plan de lucru din lemn putin infainat, o impartim in patru bucati egale (sau in cate doriti in functie de marimea tigaii). Fiecare bucatica de coca o intindem incet cu mana in forma cat de cat rotunda (a se vedea poza de mai sus:)) ).
Laura spunea ca a folosit o tigaie de teflon cu capac etans, insa eu nu am o asemenea tigaie. Am una normala de tabla neagra. Ca sa nu vina in contact direct cu flacara aragazului si sa se incinga prea tare, am pus mai intai o tabla groasa( 0.5 cm) de fonta si apoi tigaia. Capac am folosit unul normal, emailat, un pic mai mic decat tigaia mea.


Acoperim tigaia (neunsa cu nimic) cu capacul si o punem pe foc mare la incins. Cand e destul de incinsa, punem un blat de pizza , dam focul mai mic (mijlociu spre mic), acoperim iar cu capacul si lasam pe foc fix 4 minute.



Cand au trecut cele 4 minute, cu ajutorul unei palete intoarcem blatul pe partea cealalta, ungem cu sos de rosii si imprastiem umplutura.



Pentru ca suntem in plin post, eu am folosit pentru umplutura crenvusti de post, salam de post cu ardei, parizer de post cu masline, feliute de ciuperci, rondele mici de ceapa verde si fasii subtiri de ardei gras rosu.




Acoperim iar cu capacul si lasam iar 4 minute. Gata!
O scoatem pe un platou si servim. Foarte usor, nu?




Insa va puteti lasa imaginatia sa o ia razna si puteti pune ce vreti voi.
Va doresc pofta buna!
Inca o precizare: Si a doua zi pizza a fost foarte gustoasa!

marți, 24 martie 2009

Ghiveci de legume



Azi vin cu o reteta foarte usoara, satioasa si gustoasa. Poze recente nu am, dar pun cateva poze facute aceluiasi fel de mancare insa cu o alta ocazie.

Ingrediente: 1 ceapa tocata marunt, 6 rosii mari curatate de pielita si taiate cubulete, 2 ardei grasi verzi taiati fideluta, 2 dovlecei potriviti de marime (cu tot cu coaja) taiati cubulete, 1/2 vanata mijlocie cu tot cu coaja (nu se pune prea mult pentru ca ia din dulceata ghiveciului) taiata cubulete, 1/2 morcov dat pe razatoarea mare, o mana de pastai, o mana de mazare, 1/2 ardei rosu mare, 1 praz (doar partea alba) taiat inele, o mana de ciuperci taiate felii, piper macinat, sare dupa gust, ulei, patrunjel verde.

Ceapa, ardeiul si morcovul se calesc in ulei pana se inmoaie. Se adauga dovleceii, vanata, inelele de praz, pastaile si mazarea impreuna cu o jumatate de cana de apa (nu se pune mai mult pentru ca legumele isi lasa destula zeama) si se acopera cu un capac. Focul trebuie sa fie micut. Cand s-au inmuiat toate legumele, se adauga ciupercile si se mai lasa cateva minute la foc mic. La sfarsit se pun cubuletele de rosii, se potriveste de sare si piper, se mai lasa sa dea un clocot si se opreste focul. Adaugam si patrunjelul tocat marunt.
Se poate servi calda dar si rece. Este foarte gustoasa si usoara.
Pofta buna!



luni, 23 martie 2009

Ciorba de fasole boabe cu iz exotic

ciorba de fasole boabe cu ciolan si amestec de legume chinezesc

-fasole boabe (mai mare) 300g
-amestec chinezesc de legume (muguri de bambus, urechi de lemn - ciuperci, ardei gras, morcovi, varza...)
-pasta de tomate -2 linguri
-tarhon murat in otet
- ulei
Fasolea se pune in apa de pe o zi pe alta, la umflat.
Intr-o oala (6 l) punem apa (3/4) la fiert cu un pic de ulei. Cand incepe sa fiarba, se adauga fasolea scursa de apa in care a stat. Se continua fierberea la foc mic pana fasolea e fiarta. Trebuie sa fie fiarta foarte bine, asa ca nu va grabiti! Daca nu este fiarta cum trebuie, se intareste cand adaugati legumele congelate si bulionul.
Legumele congelate (nu se decongeleaza!) se adauga in oala. Eu am pus jumatate de punga, cca 250g. Focul trebuie in continuare sa fie micut. Fiind congelate, legumele se fierb foarte repede si nu trebuie sa clocoteasca mult. Pasta de tomate se caleste in putin ulei intr-o tigaie. Se adauga un polonic de zeama de ciorba si se lasa sa dea un clocot scut. Se toarna apoi in oala, amestecand bine. Se mai lasa 5 minute sa fiarba si se opreste focul. Adaugam tarhonul murat,taiat marunt.
Pofta buna!
Precizare- eu nu am adugat sare deloc. Pasta de tomate, mixul de legume si (mai ales) tarhonul in otet fac inutila adaugarea sarii.

vineri, 20 martie 2009

Pachetele cu legume



Va propun o alta reteta simpla si cu un rezultat gustos si spectaculos.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de ( ies 20 bucati):

1. un pachet foi de placinta, din comert
2. doua pungi diferite de legume congelate (eu am folosit un amestec pentru supa si un amestec mexican)
3. o ceapa mare
4. ulei pentru prajit
5. sare si piper proaspat macinat

Lasam pachetul de foi sa se decongeleze la temperatura camerei.
Legumele congelate se pun la calit in putin ulei incins. Cand sunt gata, se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga de zeama. Foile de placinta se intind incet, pentru a evita ruperea lor, si se taie in jumatate, pe latime. Punem cate o lingura de legume calite intr-o parte a jumatatii de foaie si impaturim in asa fel incat sa nu pierdem compozitia.

Un sfat prietenesc: legumele sa fie reci cand le folositi, pentru ca daca sunt fierbinti sau au prea multa zeama, inmoaie foile si se rup repede.

Rulourile astfel obtinute, le prajim in ulei incins. Atentie! Se prajesc foarte repede. Nu sunt necesare decat cateva secunde pentru fiecare parte. Daca le lasati mai mult, se ard.
Se scot pe servetele de hartie pentru a absorbi uleiul in exces.
Ies niste minunatii crocante si delicioase.
Modul de lucru in imagini:











joi, 19 martie 2009

Ciulama de ciuperci



Este o mancare foarte buna si simpla.

Ingrediente: o ceapa mare, 3 linguri de ulei, o caserola mare de ciuperci taiate fasii sau cubulete, un cub de concentrat de ciuperci, sare, piper proaspat macinat, o lingura de faina desfacuta in jumatate de cana de apa rece.

Ceapa taiata marunt se caleste in ulei pana devine sticloasa. Adaugam ciupercile spalate si taiate fasii sau cubulete si le calim si pe ele un pic. Peste ele turnam apa calda, cat sa le acopere de doua degete. Punem si cubul de concentrat si daca mai este necesar, sare. Lasam sa fiarba cateva minute(ciupercile nu necesita timp mare de fierbere). Cand sunt fierte, turnam si faina desfacuta in apa si amestecam mereu (focul potrivit) pana se ingroasa ciulamaua. La sfarsit punem si piperul macinat proaspat.
Am servit cu mamaliguta pripita si muraturi.

sâmbătă, 7 martie 2009

Leapsa: "ce te face sa-ti lingi degetele?"


Am primit de la Costachel o alta leapsa. Trebuie sa spun ce ma face sa-mi ling degetele.

Raspunsul este simplu, insa lung. Sunt o gurmanda si sunt multe din care trebuie sa aleg. Am sa incerc sa aleg cateva. Prin urmare:

1. Ciocolata - simpla, cu alune, cu crema, in prajituri sau nu, dar neaparat neagra (nu-mi place ciocolata alba ) si neaerata.
2. Ardei umpluti cu carne - asta este felul de mancare de care nu m-as plictisi niciodata si pe care l-as manca la orice ora, insa nu facut de oricine
3. Paste - de toate felurile, de toate culorile, cu sos sau in ciorbe/supe
4. Pepene - aratati-mi un om care nu si-a lins degetele dupa ce a mancat pepene. Rosu, galben, portocaliu, prospat sau murat.
5. Ananas - am devenit fan de putina vreme. Il prefer proaspat, insa nu refuz nici compotul
6. Ciorba de salata - asta e o minune, iar cine a inventat-o ar trebui sa ia un premiu
7. ......

As face o lista lunga, dar ma opresc aici si dau leapsa mai departe la: Eileen, Ina si Laura.

vineri, 6 martie 2009

Salata energizanta si chiftelute de soia


Vreau sa va povestesc despre o salata a carei reteta mi-a venit in minte in timp ce faceam cumparaturi intr-un magazin alimentar. Este usor de facut si foarte buna. Am pus-o alaturi de chiftelute de soia si impreuna au format o cina satioasa si de post.

Ingrediente pentru "salata energizanta"(pentru trei persoane adulte si flamande):
- o telina potrivita sau o jumatate de telina mare
- un morcov mare si proaspat
- partea verde a unui praz sanatos
- 3 linguri ulei
- un sfert de lamaie acra si galbena
- sare dupa gust
Prazul se taie in jumatate si apoi in felii subtirele.
Telina si morcovul se spala bine si se curata, apoi se razuiesc pe razuitoarea cu ochiuri mari.
Toate acestea se pun intr-un castron incapator (si verde in cazul meu:) ) si adaugam uleiul. Dam gust cu un pic de sare si zeama de lamaie. Sfatul meu este sa gustati salata si sa adaugati sare si zeama de lamaie atat cat va place. Eu am considerat ca o jumatate lingurita de sare si un sfert de lamaie mare au fost suficiente pentru salata mea.

Ingrediente pentru "chiftelutele de soia":
- o punga texturat de soia(granule)
- doua cuburi de concetrat de legume
- trei cartofi mai marisori fierti si transformati in pireu
- o cepa mare taiata maruntel
- o capatana uturoi curatata si pisata
- condimente(piper macinat, cimbru, busuioc, delikat ...ce va place) si sare
- faina pentru tavalit chiftelutele inainte de baia de ulei fierbinte
- ulei pentru prajit
Intr-o oala punem la fiert apa impreuna cu cuburile de concentrat, piper macinat si un pic de cimbru. Condimentati bine apa, pentru ca soia sa aiba gust bun. Cand apa incepe sa fiarba, adaugati soia si lasati sa fiarba la foc mic, aproximativ 10 minute. Dupa ce a fiert, se lasa la scurs intr-o strecuratoare pana ce scapa de tot surplusul de apa.
Intr-un castron mare punem soia strecurata, pireul de cartofi, ceapa taiata maruntel, usturoiul pisat si condimente+sare daca considerati ca mai trebuie. Amestecam bine.
Pe o farfurie punem faina si tavalim prin ea chiftelutele formate cu o lingurita, dandu-le forma dorita. Trebuie sa spun ca am incercat sa le tavalesc prin pesmet, insa la prajit s-au desfacut in tigaie.
Astfel pregatite si pudrate, prajim chiftelutele in ulei incins. Le scoatem pe un servet de hartie ca sa scapam de surplusul de ulei. Le servim cu salata, sau cu mustar, sau le facem un sos si le marinam.