vineri, 27 februarie 2009

Intelepciunea - proba de concurs


Cu toate ca am trait atatia ani, daca iau in considerare deciziile luate si greselile facute, nu ma pot incadra in grupul oamenilor intelepti. S-ar putea spune ca sunt prea exigenta cu mine insumi si ca uit ca tot omul este supus greselii, insa cu toata indulgenta tot nu ma pot numi un om intelept. Ma ghidez in majoritatea cazurilor dupa intuitie si dupa sentimentele de moment, iar asta este exact opusul la ceea ce ar face un om cu capul pe umeri.

"Inteleptul" pentru mine este un om destept, care gandeste logic luand in considerare toate datele problemei, care cauta solutia cea mai buna pentru toata lumea (nu ca majoritatea oamenilor care se gandesc sa le fie lor bine in primul rand), care cauta raspunsuri pentru orice problema inaite de a actiona (nu ca altii care mai intai omoara si apoi spun "imi pare rau!") si care (eventual) are o barba lunga si alba.

Personal nu am intalnit nici un asemenea om. Stiu cum ar trebui sa fie si stiu cum ar trebui sa arate, insa prezenta nu i-am simtit-o decat in filme si in carti. Imparatii, sfintii si invatatii sunt intelepti. Noi, ceilalti, suntem oameni simpli, ghidati de grija zilei de maine si de invidia cu care privim succesele altora. Simpli calatori in trenul vietii, visam ca ajungem la destinatie mai buni, mai bogati, mai invatati. Ramanem doar cu iluzia si trecem prin toate fara sa gandim prea mult, instinctul de animal ce lupta pentru hrana si adapost fiind mai puternic decat toate celelate. Vrem raspunsuri simple la intrebari complicate si ne credem atoate- stiutori. Nu ne recunoastem neputinta si refuzam cu incapatanare sa capitulam in fata oricui. Ne facem rau singuri si facem rau si altora...Si ne credem atot-puternici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...