miercuri, 31 decembrie 2008

Sarmalele, oala si fumul


Sa va spun si eu despre minunatele mele sarmale in vasul roman cu capac.

Le-am infasurat, le-am bibilit, le-am asezat frumos in oala si le-am bagat la caldura cuptorului. Nu trece o ora si casa mea s-a umplut de fum. De unde fum?

Scot oala din cuptor, scot ceva zeama care imi parea ca da pe-afara si bag iar oala la cuptor.In casa in continuare fum de-l taiai cu cutitul...Deschid geamurile, aerisesc, risc sa fac pneumonie(ca de, eu cand fac mancare stau in maieu/maiou), dar fumul nu se da dus si pace. Incerc o alta alternativa si incerc sa-l ignor, poate se supara si trece. Da de unde frate! Se incapatana sa ramana in ciuda eforturilor mele. Treaba cu ignoratul (si cu curentul rece ce-l simteam deja la coaste ) a durat vreo doua ore bune. Capitulez si sting focul la cuptor cu gandul sa incerc alta data. Un gand jucaus si pofticios ma impinge sa dau capacul la o parte sa admir frumusete de sarmale infuriate si fierbinti. Nu puteam eu sa stau cuminte? Nu puteam sa pun pe altcineva? Nuuuuu!!!!

Asa ca m-am delectat cu privelistea sinistra si intunecata oferita de niste mogaldete aproape carbonizate ce-si iteau capusoarele dintr-o masa intunecata si fara pic de lichid.Minunata mea oala se fisurase, iar lichidul se scursese frumusel si tiptil in cuptor unde se transformase intr-un fum innecacios si nesuferit si in ceva lipicios si negru pe plita cuptorului.Sotul meu vine atunci cu ideea minunata:" Lasa ca punem deasupra smantana si nu se mai vede cat sunt de bronzate."

Si asta a fost povestea" Sarmalele, oala si fumul".

Nu am pozat minunatia pentru ca nu merita. Nu a fost cuminte.
Poza minunata luata de AICI

marți, 16 decembrie 2008

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor


"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a pedepselor corporale aplicate copiilor. S-a desfasurat in perioada 16 octombrie - 10 decembrie 2008.
Scopul campaniei a fost sensibilizarea si constientizarea opiniei publice si a specialistilor din sistemul de invatamant si din sistemul de protectie a copiilor in vederea eliminarii pedepsei corporale aplicate celor mici. Promovarea mesajului cheie al campaniei s-a facut prin traducerea, tiparirea si distribuirea afisului “Swing”, a brosurii “Abolirea pedepsei corporale aplicate copiilor” si a cartii postale “Swing".

In zadar am cautat pe internet o imagine a afisului promovat de aceasta campanie. Pur si simplu nu am gasit nimic. Asta ca sa se vada ce mediatizata a fost aceasta campanie.

De aceasta campanie am aflat la gradinita unde merge copilul meu. Pe usa este lipit un afis. Ne-au dat si noua o carte postala dedicata acestei campanii. Si atat.

Am gasit un alt ARTICOL care vorbeste despre o alta campanie cu aceeasi tema, din care redau un fragment:
" „În multe ţări europene, societatea tolerează şi chiar aprobă anumite forme curente de violenţă asupra copiilor, mai ales cele din familie. Totuşi, nici o tradiţie, religie, situaţie economică sau metodă «pedagogică» nu poate, niciodată, justifica lovirea, mutilarea, violarea, umilirea unui copil sau a oricărei alte forme care aduce atingere demnităţii lui“, explică reprezentanţii CE din România. Ţările membre UE vor fi nevoite să aibă o politică de parenting pozitiv, care se referă la comportamentul părinţilor în interesul copiilor. "

Avem Lege pentru protectia drepurilor copilului. Tine cineva cont de ea?
Legea nr. 272/2004
Art.4:
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) copil - persoana care nu a implinit varsta de 18 ani si nu a dobandit capacitatea deplina de exercitiu, in conditiile legii;
b) familie - parintii si copiii acestora;
c) familie extinsa - copilul, parintii si rudele acestuia pana la gradul IV inclusiv;
d) familie substitutiva - persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care, in conditiile legii, asigura cresterea si ingrijirea copilului;
e) planul individualizat de protectie - documentul prin care se realizeaza planificarea serviciilor, prestatiilor si a masurilor de protectie speciala a copilului, pe baza evaluarii psihosociale a acestuia si a familiei sale, in vederea integrarii copilului care a fost separat de familia sa intr-un mediu familial stabil permanent, in cel mai scurt timp posibil;
f) planul de servicii - documentul prin care se realizeaza planificarea acordarii serviciilor si a prestatiilor, pe baza evaluarii psihosociale a copilului si a familiei, in vederea prevenirii separarii copilului de familia sa;
g) reprezentant legal al copilului - parintele sau persoana desemnata potrivit legii sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de copil;
h) A.N.P.D.C. - Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului;
i) C.P.C. - comisia pentru protectia copilului;
j) D.G.A.S.P.C. - directia generala de asistenta sociala si protectia copilului;
k) S.P.A.S. - serviciul public de asistenta sociala;
l) O.R.A. - Oficiul Roman pentru Adoptii.

Cititti AICI legea asta.

La articolul despre care aminteam mai sus, a fost dat urmatorul comentariu:
"Pikeah 02-Iun-2008 13:52Corectia copilului
Pai Scriptura spune ca nebunia se dezlipeste de copil cu nuiaua Proverbe 22:15 '' Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va dezlipi de el.'' si in Proverbe 23:13,14 scrie: " Nu cruţa copilul de mustrare, căci dacă-l vei lovi cu nuiaua, nu va muri. Lovindu-l cu nuiaua, îi scoţi sufletul din locuinţa morţilor." iar in alta parte ca poti sa-i tragi la fund cateva dar sa nu doresti sa-l omori. Nu stiu cum va arata lumea asta daca niciun copil nu ar mai primi o palma la fund.
"
Dupa cum se observa, sunt oameni care inca mai cred ca bataia e rupta din rai sa ca unde da mama/tata, creste. Nu pot sa spun decat ca acest fel de a gandi este total depasit si ca, daca avem pretentia ca suntem oameni si nu animale, ar fi cazul sa facem ceva schimbari radicale in modul de gandire si viata.
Ce grozavi si ce puternici suntem noi, adultii, care ridicam mana atat de usor asupra unui copil fara nici o sansa de aparare in fata noastra. Suntem niste mici Dumnezei care avem drept de viata si de moarte asupra pruncilor nostrii (pe ideea:"eu te-am facut, eu te omor!"), care se presupune ca sunt "fructul dragostei".
Sunt degustata si profund deceptionata de astfel de "oameni".

luni, 15 decembrie 2008

Iaca, vin sarbatorile


De la inceputul lunii a inceput febra cumplita a cumparaturilor.

Cumparam si cumparam...Nu conteaza daca chiar ne trebuie sau daca banii nu ne ajung, important este sa cumparam. Reclamele ne iau ochii si ne-ndeamna, datoria fata de prieteni si familie ne obliga. Asa ca, la cumparaturi inainte!

Uitam ca de fapt sarbatorim nasterea Domnului, nu puterea noastra de cumparare. In loc sa tinem cu dintii de mandria si fala ce ne-o ofera banii, nu este mai bine sa ne gandim un pic la cei mai putin norocosi? Ne gandim macar un moment la cei ce nu au nici macar paine sau la copii care nu au strans in brate niciodata un ursulet de plus?

De ce sa ne gandim? Daca facem matul gros si primim/daruim tot felul de lucruri inutile ne simtim bine si fericiti. Ca platim apoi un an datoria facuta cu ocazia asta, e mai putin important. Ca aruncam plase intregi cu mancare pentru ca nu am avut timp/dispozitie/pofta sa mancam tot ce am cumparat este si mai putin important.

Sufletul nu are nevoie de hrana. Burta sa fie plina si creierul innecat in alcool.

De donatii isi aduc aminte firmele, care in speranta de a acumula si mai multa publicitate, ies in fata si se bat cu pumnii in piept:"uite cat si cui am donat noi!" si cei cativa oameni care fac diferenta in multime prin prisma sufletului lor bun si marinimos.
Ce-ti urez eu omule? Sa fi marinimos, sa fi voios, sa te bucuri de sarbatori si sa mai lasi cumparaturile!
Imagine luata de AICI.


luni, 8 decembrie 2008

Departe sunt de tine - Mihai Eminescu


Departe sunt de tine si singur lângă foc,
Petrec în minte viata-mi lipsita de noroc,
Optzeci de ani îmi pare în lume c-am trait,
Ca sunt batrân ca iarna, ca tu vei fi murit.
Aducerile-aminte pe suflet cad în picuri,
Redesteptind în fata-mi trecutele nimicuri;
Cu degetele-i vintul loveste în feresti,
Se-toarce-n gindu-mi firul duioaselor povesti,
S-atuncea dinainte-mi prin ceata parca treci,
Cu ochii mari în lacrimi, cu mini subtiri si reci;
Cu bratele-amindoua de gitul meu te-anini
Si parca-ai vrea a-mi spune ceva... apoi suspini...
Eu te string la piept averea-mi de-amor si frumuseti,
In sarutari unim noi sarmanele vieti...
O! glasul amintirii ramiie pururi mut,
Să uit pe veci norocul ce-o clipa l-am avut,
Să uit cum dup-o clipa din bratele-mi te-ai smuls...
Voi fi batrân si singur, vei fi murit de mult!