vineri, 25 ianuarie 2013

Pui cu varza si sfecla rosie, la cuptor


M-am inhamat la inca o provocare, Bucatar curajos. Daca doriti si voi sa participati, va invit sa cititi regulamentul aici:
 http://amainbucatarie.blogspot.ro/2013/01/provocarea-bucatar-curajos.html
 In fiecare luna se fac doua propuneri de retete: una pentru un fel principal si una pentru un desert. Luna aceasta nu am reusit sa ma incadrez in timp si nu am preparat reteta propusa pentru desert. Am pregatit insa reteta propusa pentru felul principal si acum ma prezint cu ea la raport.
Felul acesta de mancare a fost propus de Adela - "Ceva bun - ceva dulce". In mare am folosit aceleasi ingrediente, dar am facut si cateva modificari. Adela, sper sa nu te superi!

Ingrediente:
- 2 pulpe superioare de pui (de fapt le-am lasat cu tot cu spate si erau foarte mari)
- 1 varza de aproape 1 kg
- 1 ardei gras verde (am avut congelat)
- 1 ceapa mare
- 1 sfecla rosie mijlocie, razuita si stoarsa de zeama
- 1 pahar vin alb (200ml)
- 6 linguri ulei
- cimbru, marar, piper macinat, sare
***Condimentele folosite la ungerea pulpelor de pui:
- 1 lingura boia dulce de ardei
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper macinat
- 1 varf cutit de praf de ardei iute
- 1 lingurita mix pentru mancarea chinezeasca (cumparat din comert)
- 4 linguri ulei de masline


Varza am tocat-o fideluta si am frecat-o cu putina sare, cat sa se inmoaie putin.
Ceapa am tocat-o marunt si am calit-o in ulei impreuna cu sare, piper macinat si cimbru uscat. Cand a devenit sticloasa am adaugat peste ea varza stoarsa de zeama lasata. Am calit varza la foc mic, avand grija sa amestec mereu, pentru a evita prinderea de fundul cratitei. Cand a fost pe jumatate facuta, am oprit focul si am adaugat un pic de marar uscat.
Intr-o tava cu peretii inalti am pus sfecla rosie, ardeiul gras verde si varza calita. Le-am amestecat si am turnat deasupra lor vinul alb si 1/2 pahar cu apa.



Pulpele de pui le-am spalat si le-am sters usor cu un servetel de hartie.
Intr-o farfurie am amestecat uleiul cu boia dulce de ardei, sare, piper, praf de ardei iute si mixul pentru mancarea chinezeasca. Cu acest amestec am uns pe toate partile pulpele de pui.



Pulpele condimentate le-am asezat deasupra amestecului de legume.


Tava astfel pregatita am bagat-o la cuptor, la foc moderat, pe raftul din mijloc. Dupa vreo 40 minute pulpele aveau o culoare foarte frumoasa, iar varza era bine facuta. Am crestat usor pulpele, pentru a da voie si carnii din interior sa se coaca, am mai bagt 10 minute tava in cuptor, apoi am stins focul.


Doamne, ce bine mirosea la noi in casa! Mi-a trebuit multa stapanire de sine sa dau ragaz mancarii sa se racoreasca! Mai mai sa raman fara material pentru poza, asa au tabarat mesenii pe tava!
A iesit foaaaarte buna mancarea asta!


Sarut mana pentru masa! A fost buna si gustoasa!

PS A doua zi mancarea nu ma avea deloc zeama! Toata a fost absorbita de legume!
Cu zeama sau fara zeama, mancarea asta e un deliciu!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana